Zeneelmélet 12-99 éves korig

Ajánlás

A Játssz zenét című hiánypótló tankönyv azzal a nemes szándékkal íródott, hogy játékosan és oldott formában – mégis igényesen – vezesse be az érdeklődő fiatalokat (és idősebbeket) a zene csodálatos világába. A könyv írója 15 éve tanít szolfézst és más tárgyakat különböző zeneiskolákban, s ez idő alatt saját bőrén tapasztalhatta, milyen nehéz – már-már reménytelen – feladat a gyerekekkel úgy megismertetni a zene alapelemeit, hogy az valóban élvezetes is legyen számukra. A jelen tankönyv több év tapasztalatát szűri le, és híven tükrözi írójának – az általa tanított gyerekek részéről sokszorosan visszaigazolt – újat (és kiutat) kereső, kreatív tanítási módszerét. Fő célja a zene szerkezeti elemeinek (hangmagasság, ritmus, hangsorok, hangközök, hangzatok, zenei szakkifejezések, stb.) megismertetése –élményszerű, olvasmányos formában. Nem készségfejlesztő munkafüzet – az ilyen típusú gyakorlatok kitalálását a tanárokra bízza –, mégis bőségesen ad elgondolkodtató és aktivitást serkentő feladatokat a kíváncsi olvasó számára. Mindenekelőtt kedvet akar csinálni a zenetanuláshoz. A könyv szerencsés egyensúlyt talál a különféle zenei stílusok (klasszikus, jazz, pop, stb.) között, és a köztük – néha mesterségesen – felhúzott falakat bontogatva, mindenfajta zenének elsősorban az értékeire próbálja irányítani a figyelmet. A kiadvány esztétikus kivitelben, színes fényképekkel, a fogalmak megértését segítő ötletes rajzokkal és ábrákkal gazdagon illusztrálva jelenik meg. Jó szívvel ajánlom minden zenekedvelő diák, s az iskolában napi küzdelmet folytató ének-zene és szolfézstanár figyelmébe!

Horváth Barnabás

Részletek a könyvből

A zene egyidős az emberrel. Erre nem csak abból következtethetünk, hogy őskori leletek között megtalálták a mai furulya elődjét, hanem abból is, hogy az emberiség – az általunk ismert történelme során – mindig szervesen együtt élt a zenével. A zene megjelent és megjelenik ünnepeinken, de ugyanúgy hozzátartozik hétköznapjainkhoz is. Ma a legtöbb ember számára elképzelhetetlen, hogy ne hallgasson minden nap zenét. Zene szól az autó rádiójából, zenét hallgatunk a bevásárlóközpontokban, a fiatalok “fülessel” járnak-kelnek, mindenkinek megvan a kedvenc szerzője vagy együttese, és a hozzá legközelebb álló zenei stílusa.

Mégis oly keveset tudunk a minket körülvévő hangok világáról! Ha szóba kerül a zene, mentegetőzni kezdenek, hogy botfülűek, nincs hangjuk vagy tehetségük. Széles körben elterjedt nézet szerint az emberek többsége ilyen, és az a ritkább, ha valaki zenei tehetséggel megáldva jön a világra. Természetesen – mint minden területén az életnek – a zenében is vannak kiemelkedő tehetségek. Ugyanakkor ne higgyük, hogy tolonganak a zenei antitalentumok!

 Valójában a teljes népességnek csak igen csekély százaléka nem képes a zenei hangokat felfogni és reprodukálni. A jelenség, aminek hátterében egy genetikai károsodás áll, oly ritka, hogy csak 2002-ben publikálták először. A neve amúzia, vagy dallam-süketség. A többség ugyanakkor nagyon is érzékeny a zenei hangokra. Az általános vélekedéssel szemben tény, hogy minden ember rendelkezik zenei képességekkel, amelyek természetesen fejleszthetőek és érdemes is fejleszteni őket. Ne torpanjunk meg tehát a “rettegett” szolfézs terem küszöbén, mert a zene világa egyáltalán nem érthetetlen, ezzel szemben logikus, és nagyon-nagyon érdekes!

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…

Feltöltés alatt…