14. Mozart: Német tánc

Dehogynem!

Akkor cseréljünk!

Rendben.De vajon elboldogulsz az olvasásával? Elég mély hangok is vannak benne!

Hát… Ha segítesz…Vajon Mozart kivel játszotta ezt a darabot?

Senkivel.,eredetileg ugyanis zenekarra írta ezt a művet, Három német tánc  volt a címe. De a cím becsapós, mert ez valójában egy menüett. A menüett pedig eredetileg nem német tánc, hanem francia.

Ez nekem magas.Miért német valami, ami francia?

Tudod, a menüett Mozart korában annyira népszerű volt Bécsben, hogy az osztrákok teljesen a magukénak érezhették. Mozart is nagyon szerette, számos menüettet komponált. Ha szeretnéd megnézni, hogy járják a menüettet, nézd meg itt,  hogyan táncolnak egy másik Mozart menüettre

https://www.youtube.com/watch?v=Y0_-aS8kG5A

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan szólt az eredeti darab, akkor itt tudod meghallgatni. Mi a középrészt nem játsszuk, de az ebben szereplő csengő szólam miatt ezt a darabot a “Szánkózás” névvel is szokták illetni.

https://www.youtube.com/watch?v=vvozV2y7HMk

kis zongorás
  1. Gyakorold a dallamot! Találsz hasonlóságokat vagy egyezéseket?
  2. Gyakorold a bal kéz kettősfogásait!
  3. Keresd meg a számodra legnehezebb két ütemet és gyakorold együtt! (Szerintem a 7-8. és a 11-12. ütemmel érdemes kezdened.)
  4. Gyakorold kettő majd négy ütemenként együtt!
video kék manó

Játssz velem!

Ha szeretnél a velem együtt gyakorolni, itt megteheted. Hogy tudd, mikor kell elkezdened, egy ütemnyi mérőt kopogok Neked.

Hallgasd meg!

Sajnos erről a darabról még nincs felvétel. Ha szívesen megmutatnád másoknak, hogy játszod Te ezt a darabot, küldd el nekem erre a címre!

video piros manó